-
MenuPowrót
-
Sklep
-
-
POMYSŁ NA PREZENT
-
-
-
Miodarki Premium Standard
-
-
-
-
-
-
DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
-
-
-
-
-
-
Odzież pszczelarska
-
-
-
SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
-
-
-
SŁOIKI I NAKRĘTKI
-
-
-
Etykiety na słoiki
-
-
-
-
PODKARMIACZKI
-
-
-
DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
-
-
-
-
OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
-
-
-
MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
-
-
-
MATKI PSZCZELE
-
-
-
LITERATURA PSZCZELARSKA
-
-
-
ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
-
-
-
ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
-
-
-
ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
-
-
-
RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
-
-
-
BIŻUTERIA
-
-
-
Zabawki
-
-
- DOTACJE PSZCZELARSKIE 2025
- OFERTA DOTACYJNA
- Katalog Konigin 2024
- O nas
- YouTube
- Kontakt
-
MenuPowrót
-
Sklep
-
-
POMYSŁ NA PREZENT
-
-
-
Miodarki Premium Standard
-
-
-
-
-
-
DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
-
-
-
-
-
-
Odzież pszczelarska
-
-
-
SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
-
-
-
SŁOIKI I NAKRĘTKI
-
-
-
Etykiety na słoiki
-
-
-
-
PODKARMIACZKI
-
-
-
DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
-
-
-
-
OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
-
-
-
MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
-
-
-
MATKI PSZCZELE
-
-
-
LITERATURA PSZCZELARSKA
-
-
-
ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
-
-
-
ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
-
-
-
ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
-
-
-
RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
-
-
-
BIŻUTERIA
-
-
-
Zabawki
-
-
- DOTACJE PSZCZELARSKIE 2025
- OFERTA DOTACYJNA
- Katalog Konigin 2024
- O nas
- YouTube
- Kontakt
- Kategorie
- POMYSŁ NA PREZENT
- OFERTA DOTACYJNA
- MIODARKI PREMIUM STANDARD
- ODSKLEPIANIE
- OBRÓBKA MIODU
- DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
- OBRÓBKA WOSKU
- OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
- PRZECHOWYWANIE MIODU
- POZOSTAŁE URZĄDZENIA
- ODZIEŻ PSZCZELARSKA
- ULE ORAZ ELEMENTY ULA
- SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
- SŁOIKI I NAKRĘTKI
- ETYKIETY, BANDEROLE, NAKLEJKI NA MIÓD
- POKARM DLA PSZCZÓŁ
- PODKARMIACZKI
- DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
- WĘZA I AKCESORIA
- MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
- MATKI PSZCZELE
- LITERATURA PSZCZELARSKA
- ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
- ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
- SIATKI TUNINGOWE
- SUPLEMENTY DIETY
- ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
- ZABAWKI
- RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
10 produktów
Aktywne filtry
Głównym wyzwaniem dla pszczelarzy jest zwalczanie roztoczy warozy. Te niewielkie roztocze o wielkości od jednego do dwóch milimetrów jest najgroźniejszym wrogiem pszczół. Kolonizuje i rozmnaża się w czerwiu, żerując na pszczołach i wysysając ich płyny ustrojowe, redukuje ich tłuszcz i rozprzestrzeniaja infekcje wirusowe poprzez użądlenia. Ich obecności towarzyszą zdeformowane, chore pszczoły i bez leczenia rodzina pszczela jest skazana na śmierć. Roztocza warozy są wszędzie, niezależnie od tego, czy masz jeden czy setki uli.
Istnieje kilka metod zwalczania roztoczy, a jedną z najszybciej rozprzestrzeniających się jest sublimacja czyli odparowywanie kwasu szczawiowego. W procesie tym kwas szczawiowy, który w konsystencji przypomina cukier puder, jest odparowywany w wysokich temperaturach i wtłaczany do uli, gdzie wytrąca się na ramkach i pszczołach, zabijając roztocza warozy. Mechanizm zabijania roztoczy po przez kwas szczawiowy nie jest jeszcze znana. Wykazano, że odparowywanie kwasu szczawiowego jest skuteczne przeciwko roztoczom Varroa destructor i, jeśli jest stosowane prawidłowo, nie jest szkodliwe dla pszczół ani miodu. Kwas odparowywuje z miodu w ciągu 2 tygodni. Kwas szczawiowy jest naturalną substancją występującą w wielu roślinach, m.in. w szczawiu, chociaż nie jest nieszkodliwy, jak sama nazwa wskazuje: jest kwasem. Z tego powodu podczas obchodzenia się z nim, a zwłaszcza podczas obróbki termicznej, należy nosić odpowiedni ubranie ochronne: szczelną odzież, maskę z odpowiednim filtrem i rękawice odporne na chemikalia. Opary kwasu szczawiowego dostające się do płuc mogą powodować poważne uszkodzenia nawet w niewielkich ilościach dodatkowo są wchłaniane przez skórę! Urządzenia do sublimacji kwasu szczawiowego oparte na różnych zasadach działania, można nabyć w różnych cenach które wahają się od kilku set zł do nawet 2 tysięcy. Wszystkie mają tę samą zasadę działania: kwas szczawiowy jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, a następnie pod postacią pary wtłaczany do ula. Pszczelarze są podzieleni co do sposobu odparowywania kwasu szczawiowego: w jakiej temperaturze, w jakiej ilości i jak często należy go stosować. W naszym krótkim opisie podsumowujemy informację w następujący sposób, w oparciu o nasze doświadczenie:
- Ilość stosowanego kwasu szczawiowego (2-wodnego kwasu szczawiowego) waha się od 1 do 3 gramów na ul, chociaż 1 gram wystarcza tylko w przypadku naprawdę małych uli, a 3 gramy są potrzebne w przypadku dużych uli. Ogólnie rzecz biorąc, warto odparować około 2 gramów kwasu szczawiowego na przeciętny ul.
- Kwas szczawiowy zaczyna sublimować w temperaturze 157 ℃, ale w tej temperaturze sublimacja jest powolna, przez co zabieg jest długi i istnieje duże prawdopodobieństwo wytrącenia się osadu wewnątrz parownika. W praktyce zalecany zakres temperatur wynosi 200-230 ℃.
- Wśród pszczelarzy istnieje rzeczywiście duża rozbieżność opinii co do częstotliwości sublimacji. Należy zauważyć, że roztocza pozostaną w zakrytym ulu przez 11-12 dni, a zabiegi do tego czasu są dla nich nieskuteczne. Sublimację należy powtarzać zarówno w przerwach między wiosennymi opryskami, jak i późnym latem i jesienią, przy czym każdy cykl leczenia składa się z 5-7 zaplanowanych zabiegów. Może być również stosowany jako zabieg końcowy przed zimą, ale temperatura musi być wyższa niż 10 ℃, aby zapewnić, że zimujące skupisko jest w stanie rozluźnionym. Ważne jest, aby kontrola i zwalczanie roztoczy nie były przeprowadzane rutynowo, ale aby obciążenie roztoczami w rodzinach pszczelich było mierzone poprzez pobieranie próbek, a pszczoły były traktowane ostrożnie w zależności od sytuacji.