-
MenuPowrót
-
Sklep
-
-
Miodarki Premium Standard
-
-
-
-
-
-
DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
-
-
-
-
-
-
Odzież pszczelarska
-
-
-
SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
-
-
-
SŁOIKI I NAKRĘTKI
-
-
-
Etykiety na słoiki
-
-
-
-
PODKARMIACZKI
-
-
-
DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
-
-
-
-
OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
-
-
-
MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
-
-
-
MATKI PSZCZELE
-
-
-
LITERATURA PSZCZELARSKA
-
-
-
ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
-
-
-
ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
-
-
-
ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
-
-
-
RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
-
-
-
BIŻUTERIA
-
-
-
Zabawki
-
-
- DOTACJE PSZCZELARSKIE 2025
- OFERTA DOTACYJNA
- Katalog Konigin 2024
- O nas
- YouTube
- Kontakt
-
MenuPowrót
-
Sklep
-
-
Miodarki Premium Standard
-
-
-
-
-
-
DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
-
-
-
-
-
-
Odzież pszczelarska
-
-
-
SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
-
-
-
SŁOIKI I NAKRĘTKI
-
-
-
Etykiety na słoiki
-
-
-
-
PODKARMIACZKI
-
-
-
DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
-
-
-
-
OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
-
-
-
MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
-
-
-
MATKI PSZCZELE
-
-
-
LITERATURA PSZCZELARSKA
-
-
-
ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
-
-
-
ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
-
-
-
ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
-
-
-
RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
-
-
-
BIŻUTERIA
-
-
-
Zabawki
-
-
- DOTACJE PSZCZELARSKIE 2025
- OFERTA DOTACYJNA
- Katalog Konigin 2024
- O nas
- YouTube
- Kontakt
- Kategorie
- OFERTA DOTACYJNA
- MIODARKI PREMIUM STANDARD
- ODSKLEPIANIE
- OBRÓBKA MIODU
- DO WYCHOWU MATEK PSZCZELICH
- OBRÓBKA WOSKU
- OBRÓBKA PYŁKU I PIERZGI
- PRZECHOWYWANIE MIODU
- POZOSTAŁE URZĄDZENIA
- ODZIEŻ PSZCZELARSKA
- ULE ORAZ ELEMENTY ULA
- SIATKI CIĘTO-CIĄGNIONE DO DENNIC I PODKARMIACZEK
- SŁOIKI I NAKRĘTKI
- ETYKIETY, BANDEROLE, NAKLEJKI NA MIÓD
- POKARM DLA PSZCZÓŁ
- PODKARMIACZKI
- DROBNY SPRZĘT PSZCZELARSKI
- WĘZA I AKCESORIA
- MIODY I PRODUKTY PSZCZELE
- MATKI PSZCZELE
- LITERATURA PSZCZELARSKA
- ŚRODKI CHEMICZNE I DO DEZYNFEKCJI ULI
- ŚRODKI NATURALNE ORAZ ODŻYWKI DLA PSZCZÓŁ
- SIATKI TUNINGOWE
- SUPLEMENTY DIETY
- ROŚLINY MIODODAJNE, ŁĄKI KWIETNE
- ZABAWKI
- RĘCZNIE ROBIONE MYDŁA MIODOWE
- BIŻUTERIA
8 produktów
Aktywne filtry
Kremowanie miodu – praktyczne uwagi i zalecenia
Kremowanie miodu jest prostą drogą do osiągnięcia tego celu. Wystarczy trochę chęci, dobry sprzęt i minimum zaangażowania w promocję miodowego kremu.
Po co kremować miód?
Wśród wielu pszczelarzy pokutuje przeświadczenie, że miód może być wyłącznie oferowany w formie patoki lub krupca (lejący świeży lub skrystalizowany dojrzały). Nic bardziej mylnego. Równie naturalną co do jego składu i właściwości postacią jest krem. Taką konsystencję osiąga się poprzez mechaniczne ucieranie w profesjonalnych urządzeniach. Kremowanie miodu pozwala na osiągnięcie wielu korzyści. Jedną z nich jest wspomniane we wstępie poszerzenie oferty produktów, ale także jej urozmaicenie jak i opcja na dodatkowy zarobek. Wszakże nikogo nie powinno dziwić, że dodatkowy nakład pracy i inwestycja w sprzęt przekłada się wprost na wyższą cenę jednostkową każdego opakowania ze słodką zawartością.
Kremowanie miodu – jak tego nie robić?
Kremowanie miodu najlepiej prowadzić przy użyciu specjalistycznego sprzętu. Metody z wiaderkiem i wiertarką pozornie dobre są dla hobbystów posiadających kilka czy kilkanaście uli. Mają one jednak szereg minusów. Trzeba pamiętać, by przez kilka dób, najlepiej co godzinę ręcznie przemieszać zawartość pojemnika. To przekłada się na ogromną utratę czasu i energii, które przecież można spożytkować o wiele praktyczniej. Co gorsza, miód kremowany w taki sposób najczęściej nie jest wysokiej jakości. Typowym mankamentem są wyczuwalne w nim grudki. Ich obecność skłania konsumentów do poszukiwań innych pasiek, gdzie krem wytwarza się w profesjonalny sposób.
Specjalistyczne urządzenia do kremowania miodu
W swej ofercie dla polskich pasieczników posiadamy urządzenia dla mniejszych i średnich pasiek o zbiornikach o pojemności 50 – 100 litrów. Są też kremownice oferujące znacznie większą efektywność. Mogą one być wyposażone w zbiorniki mieszczące 150 a nawet 200l. Jedne modele posiadają płaszcze grzewcze, inne nie. Podgrzanie miodu w procesie kremowania do ok. 30°C jest zalecane w 2 przypadkach. Po pierwsze na starcie, gdy miód którym zalano kremownicę mocno skrystalizował. I po drugie na kilka godzin przed rozlaniem go do słoików. Wówczas konfekcjonowanie następuje szybko, a dodatkowo finalny produkt zyskuje atrybut dodatkowej puszystości, jedwabistości. Więcej na temat profesjonalnych, praktycznych i efektywnych metod kremowania miodu można dowiedzieć się z poniższego filmu